Koja su najskuplja vina na svetu

Koja su najskuplja vina na svetu

0 3692
lista najskupljih vina

Sama reč vino potiče od Grčke reči vinos u prevodu loza. Proizvodi se fermentacijom vinove loze. Vekovima je jedno od najpopularnijih i najromantičnijih alkoholnih napitaka. Zanimljivo je da je sama engleska reč wine zaštićena zakonom i označava alkoholno piće koje se proizvodi samo i isključivo od vinove loze. Razlog tome leži u činjenici da se sličan alkoholni napitak može proizvesti i od drugog voća, neke vrste cveća ili čak pirinča i meda.

Ukoliko je dobra godina, cene po boci vina idu i preko par hiljada dolara. Tradicionalno, crna vina su najskuplja, dok ostale vrste, roze ili belo vino imaju niže cene. Mi smo se potrudili da vam damo listu nekih od najskupljih i najprestižnijih vina na svetu. Pogledajte  listu.

1. Berba 1992  Screaming Eagle
cena oko 80.000 dolara.

Screaming Eagle vino

Na aukciji 2008 godine koja se održala povodom dobrotvorne akcije, 6 boca ovog vina je prodato po ceni od 500.000 dolara. Kupac je bio Chase Bailey izvršni direktor Cisco Systems.

2. Berba 1945   Chateau Mouton-Rothschild Jeroboam
cena oko 114.614 hiljada dolara
Berba 1945   Chateau Mouton-Rothschild Jeroboam vino
Prodata je anonimnom kupcu na Christi aukciji 1997 godine. Godište proizvodnje ovog vina se smatra jednim od najboljih u 20 veku. Dakle, govorimo o 1945 godini.

3. Berba 1787  Chateau Lafite
cena oko 160.000 dolara
Berba 1787  Chateau Lafite vino
Ova boca takođe je 1985 godine prodata na jednoj aukciji u Londonu. Za ovu bocu se smatra da pripada podrumu Tomasa Džefarsona, bivšeg američkog predsednika. Na boci su se nalazili utisnuti inicijali Th.J. Boca je završila u rukama izvesnog američkog tajkuna koji je posumnjao da se radi o vinu sa tim poreklom. Podstakavši veliku istragu uspeo je da dokaže lažno poreklo, ali, svejedno boca ovog vina je u vreme kupovine, dakle 1985 godine bila najskuplje prodato vino ikada u svetu.

4. Berba 1907 Heidsieck
cena oko 275.000 dolara.

Berba 1907 Heidsieck vino
Ova boca vina stara skoro 100 godina je zapravo boca šampanjca. Prilikom transporta za potrebe ruske carske porodice 1916 godine brod koji je prevozio ovaj teret je doživeo brodolom. Ronioci su došli do 200 flaša ovog vina tek 1997 godine. Ovo vino se naravno sada prodaje bogatim gostima  Ritz-Carlton hotela u Moskvi. Sama činjenica da se radi o vinu pronađenom u brodskoj olupini daje težinu ovom šampanjcu i svrstava ga u red najskupljih vina na svetu.

Dragana Živković
Završila Ekonomski fakultet u Nišu. Od 2013. godine piše za online magazin U Trendu. Inspiraciju pronalazi u prirodi, umetnosti i druženju sa decom. Odmara uz muziku, filmove i dobru knjigu.

SLIČNI ČLANCI

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar

Robot? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.