Shea butter

Shea butter

0 1722

Shea drvo ili karite drvo prirodno raste u tropskoj Africi. Visoko je 12-20 metara a njegovo stanište je suvo područje Sahare. Drvo tek nakon 15 godina urodi prvim plodovima, ali tek sa 20 godina stiče zrelost, zato je njegovo sečenje u Africi zabranjeno.
Orašasti plodovi Shea drveta su vrlo ukusni, a tradicija je u Africi da Shea drvo dodiruju samo žene.
One prave Shea maslac koji je pravi melem za kožu. On je zbog svog sastava nezamenljiv za kožu, jer sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, vitamin A i E, proteine i minerale.
Ima jaka “antiage” svojstva, deluje protivupalno, pomaže kod raznih oboljenja kože kao što su seboreja, psorijaza, ekcemi, pomaže kod opekotina i ubrzava zarastanje rana, kod tretmana strija itd.
Samo nerafinisani Shea maslac ima VU filtere (zahvaljujuci cimetnoj kiselini koja mu takođe daje i specifičan miris). Prirodni zaštitni faktor Shea buttera je 8.
Siguran je za osetljivu kožu, dokaz za to su Afrikanke koje stolećima unazad novorođenčad i decu mažu Shea maslacem, i tako neguju njihovu kožu, stvarajući odličan imuni sistem na istoj.
Odličan je za kosu. Može se koristiti kao maska za kosu ali i bez ispiranja, oporaviće suvu, krtu i oštećenu kožu.
Dakle, potrudite se da nabavite čist Shea butter (nerafinisan) ili ga nađite u sklopu nekog sredstva za negu kože i kose i osetite sve blagodeti ove biljke.

Dragana Živković
Završila Ekonomski fakultet u Nišu. Od 2013. godine piše za online magazin U Trendu. Inspiraciju pronalazi u prirodi, umetnosti i druženju sa decom. Odmara uz muziku, filmove i dobru knjigu.

SLIČNI ČLANCI

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar

Robot? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.