Perut i kako ga se rešiti. Iako na tržištu postoji nebrojeni broj raznih preparata, rezultati su različiti. Upravo ta činjenica navela je naučnike da na svetskom kongresu za istraživanje u zaštiti kose održanom u Edinburgu, Škotska od 4 maja do 6 maja 2013 godine iznesu rezultate učinka raznih preparata za suzbijanje peruti. Istraživanje je teklo tako što su tri grupe ispitanika koristili tri različite vrste preparata. Jedna grupa je koristila preparate na bazi Cink Piritona poput Head And Shoulders, druga grupa preparate na bazi climbazola ( inače nije u upotrebi u SAD) i treća obične šampone za kosu. Ispitivanja su trajala tačno godinu dana. Kako i pretpostavljate, preparati poput Head And Souldersa su pokazali najbolje rezultate.

Obzirom da je Head And Shoulders šampon vrlo zastupljen kod nas, to je svakako dobra vest. Ipak, ima još par stvari koje biste trebali da znate kako bi ste zauvek rešili problem peruti.

1. Perut uzrokuju gljivice

Uvreženo je mišljenje da perut uzrokuje suva koža, ali to je zapravo pojava koja je izazvana gljivicama. Normalno je da postoje gljivice kao deo naše kože, ali, često mogu da izazovu perut.

2. Perut može da ubrza gubitak kose
Postoji teorija da naše telo proizvodi inflamatorne ćelije u borbi protiv gljivica, i da te ćelije na kraju mogu da ubrzaju nastanak peruti i trajni gubitak kose. To je za sada još uvek teorija, zbog toga je važno da budete uporni u suzbijanju peruti kada se pojavi.

3. Zimi je pojava peruti izraženija

Hladno i suvo vreme slabi odbrambenu barijeru naše kože na temenu i ona postaje osetljivija na nadražaje. Šampon za perut morate koristiti tokom cele godine, a stručnjaci daju preporuku da se sa tretmanom nastavi i preventivno, čak iako se čini da ste perut suzbili.

4. Možda nije perut, možda je psorijaza

Ukoliko vam se učini da upotreba šampona ne daje rezultate posle dva meseca, obavezno se konsultujte sa Vašim dermatologom, jer može da bude u pitanju psorijaza.

5. Pojavu peruti može pospešiti i stres

Možda to niste znali, ali stres pospešuje gotovo sve kožne bolesti.

NEMA KOMENTARA

Ostavi komentar

Robot? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.